Pianoles

Altijd al pianoles willen nemen?

Zelf muziek maken is nog leuker! Het verrijkt je leven, prikkelt je zintuigen, vergroot je concentratievermogen, verfijnt je motoriek.
In de pianoles ontwikkel je een gezonde pianotechniek, leer je noten lezen, ritme notatie, gevoel voor cadans, pedaalgebruik etc.  Met als doel om zelfstandig te kunnen studeren, om voor te dragen en samen te spelen. En niet te vergeten word je uitgedaagd om expressie in de muziek te leggen!

De pianolessen worden gegeven door Jeannette van ‘t Veld

pianoles renswoude

Kinderen vanaf ongeveer 7 jaar kunnen terecht voor pianoles bij Speel en zing! Maar ook volwassenen – het is nooit te laat om te beginnen!

Over de piano:

De piano is een slag – toets en snaarinstrument uit de citerfamilie dat bespeeld wordt met een enkel klavier en 2 of 3 pedalen. De piano heeft grote witte toetsen en kleine zwarte toetsen. Bij de voorlopers van de piano  (klavecimbel) was dit omgekeerd. De moderne piano is geëvolueerd uit de pianoforte, het instrument waarop bijvoorbeeld Mozart al zijn pianomuziek heeft gecomponeerd.

Pianoforte betekent in het Italiaans letterlijk zacht (en) sterk. Doordat de kracht waarmee een hamer van het speelmechaniek de snaren bespeelt, afhangt van de wijze van bespelen van een toets, kan elke toon afzonderlijk zowel luid als zacht (en de nuances daartussen) gespeeld worden. Dit ontbrak bij de voorlopers van de piano, waaronder bijvoorbeeld het klavecimbel. Later werd de naam verder ingekort tot piano; tegenwoordig heeft de term pianoforte de betekenis gekregen van “authentiek instrument” van de barok- en klassieke periode. Soms ziet men ook wel de term fortepiano, wanneer men de voorloper van de moderne piano bedoelt.

De huiskamerpiano (ook ‘buffetpiano’ of ‘pianino’ genoemd) is meestal verticaal opgebouwd (staand) en de piano met de snaren horizontaal noemt men een vleugelpiano.